Fortrydelsesret

Fra og med 1. juli 2009 har alle købere på QXL ret til at fortryde et køb – uanset om sælger er registreret som privat eller erhvervsdrivende medlem.

Nedenfor kan du se, hvordan du skal forholde dig, både som køber og sælger.

Er du køber?
Når du køber en vare af en privat sælger på QXL, har du som køber mulighed for at fortryde købet. Fortrydelsesretten træder i kraft fra det øjeblik auktionen er vundet og gælder indtil 14 dage efter, at varen er modtaget af køber, uanset om du får din vare tilsendt eller du afhenter den selv. Vær opmærksom på, at du selv skal arrangere tilbagebetaling for varen med sælger. Du kan IKKE få tilbagebetalt købesummen af QXL. Vær desuden opmærksom på, at portoudgifter til at sende den modtagen vare retur til sælger, betales af køber.

Hvordan bruger du din fortrydelsesret?
- Hvis du ønsker at gøre brug af din fortrydelsesret over for en privat sælger, skal du tage direkte kontakt til sælger - og gerne skriftligt via mail så du efterfølgende kan dokumentere, at du har tilkendegivet, at du vil benytte din fortrydelsesret.
- Vær opmærksom på, at du selv skal arrangere tilbagebetaling for varen med sælger. Du kan IKKE få tilbagebetalt købesummen af QXL.

Er du privat sælger?
Som privat sælger skal du opfylde Forbrugeraftalelovens fortrydelsesret og købers ret til at fortryde sit køb. Fortrydelsesretten træder i kraft fra det øjeblik auktionen er vundet og gælder indtil 14 dage efter, at varen er modtaget af køber. Hvis køber benytter sin fortrydelsesret, har køber naturligvis krav på at få de penge tilbage, der er betalt inkl. porto. Dvs. køber skal have alle sine penge tilbage. Det eneste køber selv skal betale er returforsendelsen. Pengene til køber skal først returneres, når sælger har modtaget varen og kan godkende, at varen er i samme stand, som da den blev afsendt.

Hvad er dine forpligtelser som privat sælger?
Fortrydelsesretten betyder, at du skal være opmærksom på, at køber af auktionen i op til 14 dage efter at have modtaget varen, kan kontakte dig og fortryde sit køb. Køber skal selv betale de udgifter, der er forbundet med at sende varen retur til sælger. Dette gælder for både brugte og nye varer, som sælges af private.

Er du erhvervsdrivende sælger?
Som erhvervsdrivende sælger skal du opfylde Forbrugeraftalelovens fortrydelsesret og købers ret til at fortryde sit køb i op til 14 dage efter modtagelse af varen.

Hvad er dine forpligtelser som erhvervsdrivende sælger?
Som udgangspunkt skal du altid tilbyde fortrydelsesret, men der findes dog nogle varegrupper, der er uden for fortrydelsesretten Det gælder aftaler om fx transport, herunder flyttetransport og rejser med fly, bus, tog, taxi mv., indkvartering, fx ophold på hotel, vandrehjem eller campingplads og leje af sommerhus, forplejning, fx restaurantbesøg og levering af mad (catering) og servering, rekreative fritidsaktiviteter, herunder biografbesøg, teaterforestillinger, koncerter, sportsstævner og lignende underholdnings-, idræts- og kulturbegivenheder mv., hvis det fremgår af aftalen, hvornår (hvilken dag eller bestemt periode) den aftalte begivenhed skal finde sted.

Der er heller ikke fortrydelsesret for aftaler om levnedsmidler og andre varer til husholdningens løbende forbrug, som skal leveres til køber på dennes bopæl eller arbejdsplads, som led i organiseret og regelmæssig vareudbringning samt ved spil og lotteri.

Som sælger kan du i visse tilfælde begrænse din fortrydelsesret. Det gælder for tjenesteydelser og varer, der fremstilles og tilpasses specielt til køber, eller hvis køber bryder forseglingen på cd'er, dvd'er og Software-programmer. Du kan læse mere om fortrydelsesretten og undtagelser hertil på Forbrugerombudsmandens hjemmeside om e-handel: www.net-tjek.dk

Reklamationsret for private sælgere
Hvis du er privat sælger på QXL, er du i hht. Købelovens regler ansvarlig for, at varen når frem til køber i samme stand, som beskrevet i varebeskrivelsen. Det betyder, at du ved en reklamation, som privat sælger, er forpligtet til at tage varen retur og dække både varens pris samt porto begge veje.
Som ved fortrydelsesretten har sælger ret til at få varen retur, inden pengene refunderes.

Reklamationsret for erhvervsdrivende sælgere
Du skal overholde reglerne vedr. reklamation i hht. Købeloven.

Vigtigt for alle sælgere
Som sælger er du ansvarlig for varen indtil den er køber i hænde. Det betyder, at en indleveringsattest ikke er tilstrækkelig dokumentation, hvis varen går tabt i forsendelsen

Modtager køber ikke varen, skal sælger sende en ny vare eller refundere varens pris inkl. evt. betalt porto til forsendelse.

Fortrydelsesretten træder i kraft fra det øjeblik auktionen er vundet og gælder indtil 14 dage efter, at varen er modtaget af køber.

Særlige regler vedr. bilhandler og fortrydelsesret
Fortrydelsesretten i handler med Biler, Motorcykler og lignende bortfalder i det øjeblik man har afhentet køretøjet.
QXL anbefaler i handler med biler, motorcykler og lign. at man ikke betaler til sælger, førend at man har besigtiget og prøvekørt køretøjet.